sobota 2. srpna 2008

Něco o sumečcích

Tady je něco málo o sumečcích pro mého asi jediného čtenáře, když je má tak rád, samozřejmě i s odpovědí na položenou utázku:


Říše: Živočišná
Kmen: Strunatci (Chordata)
Nadtřída: Čelistnatí (Gnathostomatapa)
Třída: Ryby (Osteichthyes)
Podtřída: Ryby vyšší (Teleostomi)
Nadřád: Kostnatí (Teleostei)
Řád: Máloostní (Cypriniformes)
Podřád: Siluroidei
Čeleď: Sumečkovití (Ictaluride)
Domovinou této čeledi je Severní Amerika, v USA jsou její představitelé běžně nazýváni "Cat fishes". V USA nají značný hospodářský význam, ročně se jich vyloví přes 10 000 tun. Přední částí těla připomínají sumce velkého, zadní část těla je ale podstatně kratší. Mohou dosahovat i větších rozměrů, většina z nich jsou ale poměrně malé ryby. Některé druhy dorůstají i do váhy přes 50 kg. Jejich typickou vlastností je ochrana svých potomků. Na kořeni ocasu mají na hřbetní straně před ocasní ploutví dobře vyvinutou tukovou ploutvičku.


Druh typický pro ČR: Sumeček Americký (Ictalurus nebulosus)
Není druhem původním, ale zdomácnělým. Lze jej poznat podle většího počtu vousků (8), než u sumce velkého (6). Má kratší tělo a řitní ploutve, ve hřbetní a v prsních ploutvích jsou tvrdé paprsky. Z USA byl do Evropy dovezen roku 1871 (Francie), do Čech r. 1890 z Německa. Zpočátku byl chován v rybnících na Třeboňsku, odkud se rychle rozšířil díky obchodníkům s rybami a akvaristům. Chov v rybnících ale zklamal, později od něj bylo úplně upuštěno, mezitím však rychle zdomácněl na Labi, v Moravě a v jejich postranních ramenech, kde se stal nejhojnějším rybím druhem. Ve své domovině dorůstá až 1,5 kg, u nás lovní jedinci ale dosahují zřídka 30 - 50 dkg, protože nedosahuje tak vysokého věku jako v USA. Za potravu mu slouží v mládí plankton, v dospělosti potom živočichové ze dna, nahodile jikry a plůdek jiných ryb. Potravu shání po setmění, kdy je nejčilejší a lze jej nejlépe ulovit. Je však záměrně huben kvůli obavám z přemnožení, často také znemožňuje lov jiných ryb, ve své hltavosti totiž spolkne všechny druhy návnad.


Dál už asi psát nemusím, částečně je tím zodpovězena otázka, co si myslím o lovení sumečků na jinou návnadu, než je napsáno na krabičce. Z mého čistě laického pohledu nerybáře si myslím, že se nejedná o nic neetického, vzhledem k tomu, že bere na všechny druhy návnad. Ještě jde o to, jestli se myslí krabička s návnadou, nebo krabička s chudákem sumečkem, pak je totiž otázka tak trochu zavádějící.


Jinak, kdyby se někdo zajímal i o zbývající informace, ráda je doplním.
Zdroj: Hanzák - Vostradovský - Felix - Frank; Světem zvířat IV. díl - Pláštěnci, bezlebeční, ryby, obojživelníci a plazi; vyd. Albatros Praha 1969, vydání 2.Úryvek zkrácen a upraven

1 komentář:

  1. Jo! Tak tohle mě dostalo. Díky. Odpověď vyčerpávající. 5/5

    jen podotknu, jestli by nešlo v nastavení vypnout to ověřování slova v komentářích :) Ale to už nechám na tobě

    OdpovědětVymazat