čtvrtek 28. srpna 2008

Už to není sci-fi, už to není legrační

Odjakživa se mi líbila science fiction a jako naivní dítě jsem z ní měla tak trochu legraci. Pominu - li špičaté uši pana Spocka, tak hlavně díky ohromným vesmírným lodím, futuristickým stavbám kontrastujícími s přírodou a technickým "udělátkům" všeho typu. Taky jsem chtěla mít svůj vlastní komunikátor s cool designem do V, vlastní přenosný počítač s dotekovým displejem tlustým jako oplatka a velikosti kapesního diáře a z okna svého domu na poklidném předměstí se dívat na mrakodrapy pnoucí se nad historickým centrem města, opleteného mimoúrovňovými křižovatkami. Prostě takový americký sen.


Ještě před několika málo roky mi přišlo neuvěřitelné, že v USA existuje mimoúrovňové křížení ve tvaru čtyřlístku. "Tohle u nás v Čechách nikdy nebude." říkala jsem si, já bláhové dítko. Dnes stojí podobná věc nedaleko Plzně. Pilíře držící silnici v několika patrech nad sebou se zdají ze země neuvěřitelné, jak se pnou na pozadí z polí, lesů a modré oblohy. Podobné obchvaty dnes rostou okolo každého většího města, dalo by se říci, že jako houby po dešti. Mrakodrapy se stovkami pater se pomalu stávají realitou. Mají oblé tvary, lesklý povrch a září v poledním slunci. Vyprojektovali je inženýři, každý z nich má v kapse nejméně jeden přenosný počítač ne větší než kapesní diář, z nichž má každý druhý dotekový displej. Říká se jim PDA. Lidská civilizace míří stále výš. Nezdá se mi, že by ji zastavily hranice atmosféry. Už se plánují vesmírné lety. Zatím jen meziplanetární, ale i tak ohromné vesmírné lodi a lunární stanice. Ze snění mě budí můj vlastní komunikátor s tvarem do V - pardon - to je jen můj mobil. Žiji v době, kdy se sci-fi stává realitou. Trochu mě to děsí. Až jednou bude životním standardem mít před domem zaparkovaný raketoplán místo auta a na dovolenou budeme jezdit na 5. planetu soustavy Alfa Centauri, zbudou z vědeckofantastických filmů jen špičaté uši pana Spocka. Vesmír - nejzazší hranice, to bude další cíl lidské rasy. Třeba zjistíme, že v něm nejsme sami. Třeba zjistíme, že Spockovy špičaté uši nejsou jen výmyslem naší fantasie...

3 komentáře:

  1. Snaha po stále vyšších cílech nás jednoho krásného dne zničí.. a možná se toho dočkáme. Ty jsi vyrůstala na sci-fi, já vyrůstal na post-apo věcech typu Mad Max, Vodní svět a hry typu Fallout. Jen tak mimochodem, je zajímavé si přečíst toto: madbrahmin.cz.... Je to na dýl, ale je to docela dobře zpracované (jinak je to fan stránka Falloutu, ale i dalších všech možných post-apo srand. Seznamy filmů, knih.. všeho. Doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, fakt je to docela zaímavá stránka, ale já jsem "nezasvěcenec", co se obsahu týče, tak jsem tak trochu mimo mísu. No, ještě se na touknu jednou, někdy pozdějc.

    OdpovědětVymazat
  3. No, tak pokud by ses na to ještě někdy vrhla, tak ti jen letmo napíši příběh.

    Fallout 1 (hra, zkratka na stránkách většinou F1) byla revoluční hra, co se stylem hraní týče a i atmosférou. Odehrává se okolo let 2161 a dál. Místo je Amerika - západní pobřeží. Podle Falloutu byla konečná válka (tzv. Velká válka) v roce 2077 (proč to tak bylo a vše ostatní se dočteš právě na tom odkazu co jsem ti psal) kdy na ameriku bylo vypuštěno pár jaderných hlavic a zároveň amerika odpověděla též pár raketkama. Hra se tedy odehrává o skoro 100 let později, kdy se otevírají Vaulty (protiatomové bunkry)... a hraje se za jednoho člověka.

    Fallout 2 byl ještě dokonalejší. Začíná rokem 2241 kdy jeden muž jde hledat G.E.C.K (Garden of Eden Creation Kit - kufřík, který dokáže vytvořit znovu "ráj" tzn. flóru a různé další srandy)...

    Vše má dokonalou atmosféru post-apo světa. Radiace, zbořená města, mutanti... Ve hrách je ohromné množství humoru. Hlavně tedy černého. Alkohol, drogy (tzv. Jet).. Hry mají více konců. A je jen na hráči jak je dokončí. (normální herní čas na F2 je třeba 20 hodin.., ale už jsem viděl video, kdy to jeden hráč zvládnul do 17 minut - dá se hrát opravdu jakkoli).

    No to bylo k hrám.. na té stránce máš pak popsané proč vlastně k válce došlo a co bylo poté...

    A jen tak mimochodem, mě osobně se moc líbí povídky těsně před výbuchem r.2077. a tady je jedna povedená Poslední minuty. A k této povídce je dobré si přečíst co se dělo před výbuchem.. situace na aliašce, čína atd.. Zde je povídka telefon. :)

    OdpovědětVymazat