pondělí 2. února 2009

Jak na Rubikovu kostku?

Jedině šroubovákem
Kostky jsou vrženy...Řekl kdysi Cézar. Historik by okamžitě od boku vypálil datum a událost, při které k tomu došlo. Filolog by se začal šťourat v původu slova kostky a protože filolog je z části i filozof, začal by se šťourat i v tom, zda staří Římané znali hru v kostky, nebo jestli se spíš jedná o derivát ze slova kosti, a zda by tedy nebylo vhodnější říkat "kůstky jsou vrženy". To by bylo pravděpodobnější, věštba pomocí drobných kostí, neboli kůstek byla Římanům dobře známá. V té době to byla - s trochou nadsázky - světově rozšířená metoda, jak zjistit, co si pro nás budoucnost nachystala. Kdyby ten filolog byl ještě navíc bohemista, začal by vysvětlovat změnu kmenové samohlásky ve slově kůstka ve 13. století. Bohu dík, nejsem bohemista a, zatím, nejsem ani filolog. Vlastně jsem filolog ve výcviku. n_n

Každopádně, výše jmenovaná banda vědců by došla ke kompromisu, že vhodnější je používat méně známé rčení "Překročit Rubicon", to ovšem pouze za předpokladu, že se nehodláte bavit s geografem, který by okamžitě začal vysvětlovat, že, alespoň dneska, žádná taková řeka není a ani se neví, kde ji přesně hledat.

Ať už se rozhodneme pro kteroukoli variantu, znamená to udělat něco, co už nejde zvrátit a může to změnit celý náš život. Držme se proto rčení použitého jako nadpis tohoto článečku. Každý se jistě setkal se situací, kterou právě tato tři slova dobře vystihují, každý někdy vrhnul své pomyslné kostky. V žargonu hráčů pokeru a jiných karetních her vsadil vše na jednu kartu a (s)prostě zariskoval.

Poslední dobou sleduji, že i na akademické půdě je riskování ne denním pořádku, a to nejen ve zkouškovém období. Vlastně se tu tolik vrhá kostkami a tolik se sází na jednu kartu, že to až zavání hazardem (partičky mariáše místo nudných přednášek sem nepočítám).

Zřejmě nenacházíte v tomto článku žádnou pointu, žádný vtip, žádnou zápletku. Věřte, že pokud zde je nějaký skrytý smysl, nějaká hluboká myšlenka, potom jen omylem. Posedla mě prostě nutnost se vypsat. A nyní mě, prosím, omluvte, jdu se psychicky přichystat na zítřek. Plánuji si tak trochu hodit kostkami...

3 komentáře:

  1. Tak to abych si připravil kostky. Nebo možná rovnou tarotové karty? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, štěstí přeje připraveným. A mě dneska rozdalo moc dobrý karty. ^_^
    Jinak dobrý, ten tarot karty, to mě nenapadlo:)

    OdpovědětVymazat
  3. Trochu mě to zmátlo, ale já si pro změnu půjdu dá šlofíka. Někdy mám pocit, že s těmi kostkami nehážu, ale jen donekonečna čekám, než dopadnou a ukážou mi tu zářnou budoucnost.

    OdpovědětVymazat