pátek 6. března 2009

O hrdinech bez tváře

Jak byste popsali svého oblíbeného literárního hrdinu? Celkem jednoduchá otázka. Ale zkusili jste to někdy? Asi ano, někdy na základní, po případě na střední škole. Mě to nikdy nešlo. A přitom jsem si ho dokázala představit docela snadno. Většinou se jednalo o cowboye, nebo vojáky. Nikdy jsem si neoblíbila hrdiny typu "rytíř se zářivou zbrojí na bílém koni." Mí oblíbení hrdinové byli (a stále jsou) ušpinění od prachu z cest, unavení dlouhými pochody a v roli hrdinů se ocitli tak nějak omylem. Tenhle typ je asi mnohem realističtější, než princové z pohádky. Protože mě momentálně (zase) uchvacují hrdinové - vojáci, zkusím vám jednoho z nich popsat.

Oblečený je ve výsadkářské uniformě z období druhé světové války. Na nohou kanady, v té době symbol elitních jednotek. Jsou špinavé od bláta, inu, při invazi v Normandii nebylo moc času na to, čistit si boty. Do kanad má zastrčené nohavice khaki kalhot (vy z vás, co je vidíte jako olivově zelené - nehádejte se se mnou, je to můj hrdina!,… dobře, fajn, shodněme se na "vojenské zeleni", ať je to snazší), opět věc, kterou smí udělat jen příslušník výsadkářů. I kalhoty jsou špinavé od bláta, a nejen od něj. Kapsy od kalhot plné munice a jiných, pro něj životně důležitých věcí. Na levé je připevněn nůž. Vojenská halena stejné barvy, a stejně ušpiněná jako kalhoty, je přepásaná konopným páskem. Na něm pouzdro na pistoli, feldflašku, vaky se vším možným, hlavně municí. A nůž. Další nůž má na levé části hrudi. Na ramenou nesmí chybět našitá americká vlajka, ani křičící orel. Nemá nikde žádnou hodnost - ale to nemají ani jeho společníci. Na zádech "USárnu." Prostě plnou polní US Army i s malou lopatkou. Přes rameno má hozenou karabinu M1, standardní výzbroj té doby. Na hlavě má helmu, lehce nakloněnou k pravému uchu. Na ní je ze zadu svislý pruh. Asi je zrovna v bezpečí, nijak se nekryje a v klidu pokuřuje. Voják je v té době bez cigarety nepředstavitelný.

Jak se vám líbí můj hrdina? Docela sympaťák, nebo ne? Nechybí vám na něm něco? Co takhle obličej? A jsme u toho. Můžu vám o něm ještě říct, že má světlehnědé vlasy, momentálně ostříhané na ježka. Má světlé oči, něco mezi zelenou a modrou barvou. A výraznou bradu. Ale to vám nepostačí k tomu, si ho představit. I když k tomu dodám, že má větrem ošlehané tváře a je opálený. A to je problém mých hrdinů. Žádný z nich nemá tvář. Umím si představit každý detail, cokoli, ale ne obličej.

Asi jsem zblblá, všemi těmi Schwarzeneggery, Stallony, Seagally a jinými herci, kteří propůjčili tváře hrdinům na filmovém plátně. Ale jak vypadali ti hrdinové ve skutečnosti, než jim někdo dal úlohu klíčové postavy ve filmu.

Žádné komentáře: