čtvrtek 4. března 2010

Jsme národem sprosťáků a lam…

…řekl mi o nás Češích kdysi jeden cizinec. Mladý muž, původem z Rakouska, jenž se z nějakého mně dosud neznámého důvodu rozhodl naučit česky, se mi s tímto názorem svěřil jednoho krásného jarního dne, když se posadil k internetu a četl komentáře na českých webových stránkách a nestačil se divit. Čelist mu tehdy doslova spadla na zem a oči měl vytřeštěné hrůzou. Po letech  sedím u počítače a ani já nevycházím z údivu. Ta  náhoda, že i Němci, potažmo Rakušáci ,vnímají slovo lama negativně, je úsměvná a z lingvistického hlediska jistě zajímavá, mně spíš ale vadí, že ten mladík měl vlastně pravdu…


Už něco přes rok si bloguji, mně čistě pro radost. A těší mě, že za tu dobu se objevilo několik čtenářů a od nich několik komentářů. Také se za tu dobu objevilo několik lidiček, kterým píši komentáře na blog já. A to všechno se odehrává tak nějak v rozsahu každodenní obecné mluvy, sice s občasnými vulgarismy, ale pořád tak nějak  na úrovni.

Poslední dobou docházím ke zjištění, že já a tato skupinka lidí jsme asi exoti. Urážení a ponižování jak autora, tak jeho článku je v komentářích na denním pořádku. Se smutkem musím konstatovat, že se jednotliví "komentátoři" navážejí i sami do sebe. I když jsou třeba v reálu kamarádi, ve virtuálním světě by se navzájem pozabíjeli. A jestli si myslíte, že třeba vysokoškoláci se takto nevyjadřují, musím konstatovat jen jedno: vysokoškoláci mají leckdy horší výrazivo než dlaždič.

 A tak se ptám, čím to je? Co to je v lidech zakořeněno za nenávist, že se tak chovají? Co je to v nás za zlo? Přečtěte si komentáře na anglických nebo německých stránkách, tam takové komentáře nenajdete.  Jiné řeči neumím, ale vsadím se, že třeba ani Španělé či Italové se nevyjadřuji tak, jak to děláme my.

3 komentáře:

  1. To je zajímavé. A víš že máš asi pravdu? Já se sice pohybuji, kromě anglických, kde na sebe také házejí špínu normálně a často, už jen na ruských diskuzích, ale právě tam jsem si taky všiml podobného jevu.

    U Čechů je to obecně častý jev. Nejsem sice antropolog nebo tak, ale umím si částečně dát dvě a dvě dohromady. Češi by se měli vyrovnat sami se sebou, všechno tohle je jen díky nerovnováze. Za socialismu nebylo možné si někde otevřít hubu, ale teď když je tu Internet? Všechna ta pára má najednou kam uniknout. S tím souvisí i taková ta národní špatná nálada. Po revoluci totiž všichni čekali ráj na zemi, ale jsme ve stejném srabu jako před 20 lety. A všechno tohle se někde musí ventilovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak mi nezbívá nic jiného než souhlasit. Kčemu jsou komentáře které ti řeknou že jsi úplný debil, když ti nedají návod ja to spravit(pochopitelně obrazně řečeno).
    Lidé by se měli naučit chovat. Problém je že obecně platí, že si můžes říkat co chceš, a lidé většinou nic hezkého říkat nechtějí.
    Škoda.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to námět k zamyšlení.
    Taky občas upustím nějaké sprosté slovíčko, když mám něčeho už plné kecky, ale neumím si představit, že bych někomu vynadala do... ehm, doplňte si sami... V jakém ohledu by to bylo pro mě a autora užitečné? Pro mě ztráta času a písmenek a pro autora nekonstruktivní a minimálně urážlivé.
    Sama jsem se s takovými komentáři už setkala na svém starém blogu, i na svém novém blogu. Dneska už se tomu zasměju, pomyslím si něco o nevychovaném blbečkovi a tím skončím.
    Je fakt, že to taky nedokážu pochopit - co ti lidi vlastně chtějí? Kritizovat nebo ublížit? V případě druhém, k čemu je jim to dobré? Je jim po tom dobře na duši? Mají pocit, že jsou machři?

    Někteří jsou asi od přírody sprosťáci, kteří myslí jen na to, že na oněch stránkách nenašli to, co potřebovali, nebo naopak našli něco, s čím nesouhlasí, a potřebují si udělat dobře nechutným verbálním průjmem, jinak by z toho v noci neusnuli. Jinak fakt nevím, jisté trendy fakt nepochopím.

    BTW. Chudáci lamy, nezaslouží si takovou urážku jako být přirovnány k hloupému člověku...

    OdpovědětVymazat

Ke každému komentu si nyní můžete napsat ještě jeden zdarma!!!