čtvrtek 3. června 2010

Upíří mánie? Ne, díky! Nebo…snad?

Se seriály a filmy s upíry v hlavní roli se poslední dobou roztrhl pytel. Začalo to Stmíváním, které dokázalo zbláznit miliony (nejen) pubertálních diváků. Přibližně v tu samou dobu se objevily seriály True Blood a Vampire Diaries. Aby toho nebylo dost, začalo pár lidí kolem mě doslova vyšilovat ze seriálového provedení Bladea...


Postavit krvelačnou potvoru do role hlavního hrdiny, dát mu lidské emoce, to je nápad vskutku geniální. Kdyby to tu už nebylo asi miliónkrát předem v různých (anime) seriálech/filmech a kdyby se z toho rychlostí blesku nestal kýč. Navíc zapracovala lidová tvořivost, a tak co filmař, to vlastní mytologie. Pro jednoho jsou upíři krvelačné zrůdy s alergií na česnek, pro dalšího padlí andělé, nešťastné bytosti, které si svůj osud nezaslouží, atd.

Ve vlaku se pak doslechnete, že producenty upířích seriálů jsou právě upíři - tedy, připustíme-li tu možnost, že by existovali. Asi není lepšího maskovacího manévru, než na sebe vyblít všechno, pak to vyvrátit, mystifikovat, potvrdit, vypouštět o tom fámy a ještě to všelijak přiživovat, třeba natočením filmu. Obyčejní lidé pak žijí třeba v přesvědčení, že upíři nemohou jíst lidské jídlo a jsou alergičtí na česnek, takže by Vás ani ve snu nenapadlo, že ten pán, co si dává na pizzu česnek a pochutnává si na něm, je jedním z nich. Tolik konspirační teorie jednoho trochu nepřítomného pána, který se mnou a mou známou jel ve vlaku, asi stavět stan, protože pořád mlel cosi o kolících a naše rozbory právě "Stmívání" ho nenechaly klidným. Ano, ve vlaku narazíte na různé blázny.

Ne, že bych na "upířinách" čas od času "neulítla", ale čeho je moc, toho je moc. Upíří náměty jsou fajn, ale nesmí se přejíst - je nutno je podávat v přesně odměřených dávkách a chce to mistra kuchaře (nebo filmaře), aby je připravil tak, jak má - tak akorát okořeněné, ale ne unylé, ani moc syrové, ani přesládlé. Pokud se podaří namíchat všechny ingredience správně, potom Vám mistr filmař předloží nebeský pokrm pro fajnšmekry. Pokud ne, zbude jen nahořklá pachuť v ústech.

Sama sebe považuji za filmového fajnšmekra. A protože upíří mánii podléhá stále víc a víc lidí v mém okolí, rozhodla jsem se provést takové malé soukromé bádání, jestli mi náhodou neutekla nějaká ta lahůdka. Ono totiž, výzkum, ten se dá dělat úplně o všem. Výsledky hodlám dodávat postupně, tedy pokud z toho dříve nezhloupnu a nepřijdu i o ten zbytek rozumu, co ode mě ještě se zděšením neutekl. Tak se těšte, děcka ;)

2 komentáře:

  1. Tak na to jsem zvědavá. :)
    Já osobně věci s upírama moc nemusím právě kvůli té jejich otřepanosti. Vždyť se o nich natáčely už ty němé černobílé filmy... Pokud už chce někdo natočit něco o upírech, měl by koukat, aby to udělal sakra dobře, originálně nebo něco, anebo se na to raději vykašlat a nechat těm nebohým stvořením alespoň trochu z toho nemalého množství zbývající důstojnosti, co zůstalo po zásazích jiných "umělců."

    OdpovědětVymazat
  2. Mno, z toho, co jsem zatím "nastudovala" - tedy nic moc. Upířiny jsou čím dál tím horší. Kdyby existovala cenzura, navrhla bych vrchnímu cenzorovi, aby tohle téma tak na dvacet let zakázal a po uplynutí 20 let by se tohle téma smělo zpracovávat jenom po udělení licence. XD

    OdpovědětVymazat

Ke každému komentu si nyní můžete napsat ještě jeden zdarma!!!