středa 4. ledna 2012

Uměý, umělá, umělé. Ve skutečném světě...

Umělý: přídavné jméno tvrdé. Význam: záměrně vytvořený člověkem. Synonyma: nepřirozený, syntetický. Ekvivalenty v cizích jazycích: artificial, künstlich... Nějak zjišťuji, že žijeme v umělém světě. Nebo ne?

Začnu plastem, tedy umělou hmotou. Ta je dneska všude. Lidé kolem nás mají umělé...ten oko, ten nohu nebo ruku. V hoších případech umělou plíci, ledvinu, či umělé srdce. Já sama mám umělý zub. Diabetici používají syntetický inzulin, sportovci zase syntetický adrenalin.

Ve sladkostech denně konzumuji umělé sladidlo a v polévce zase glutamát, umělé dochucovadlo.A hlavní jídlo je dobarvené umělým barvivem, o dezertu radši ani nemluvě.

Na umělé světlo jsme si tak zvykli, že ho ani nevnímáme. V továrnách mají dokonce umělý den, a když je to třeba, zabední se okna a mají i umělou tmu. V prosinci padal umělý sníh, a to i mimo sjezdovky. A protože je venku (na to, že je zima) tak teplo, bruslit chodíme na umělé kluziště. Spousta (nejen) milionářů má bazén s umělým přílivem a v indoorových hřištích hrají golf na umělém trávníku. Dláždění na zahradě je dneska zásadně z umělého kamene a sochy v parcích z umělého pískovce.  Květinová výzdoba ve většině budov je z drtivé části umělá a nábytek je dost pravděpodobně z umělého ratanu.

Archeologové? Ti používají umělé modely krajiny, které vytvořili uměle, s pomocí nečeho, co od umělé inteligence nemá daleko. Auta se zkoušejí v aerodynamickém tunelu, kde se uměle vyvolávají různé situace. Spousta se baví esperantem, umělým jazykem. Biologové ke zkoumání světa vytvářejí umělé ekosystémy. Lékaři si uměle pěstují různé (bakteriální, virové...) kultury, aby měli na čem testovat léky. A když už nás neumí vyléčit, tak o nás pečují, když spíme umělým spánkem...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ke každému komentu si nyní můžete napsat ještě jeden zdarma!!!