úterý 20. prosince 2011

Vážený pane Havle...

Vracím se domů ze zápočtu, unavená jako kotě. Až teď mám možnost pokochat se noční Plzní, oblečenou do slavnostních vánočních světýlek. Poprvé si mohu trochu užít adventu a předvánoční nálady. Tedy, mohla bych, kdyby všude na ulicích nevisely černé prapory a skoro na každém rohu nebyla vaše černobílá fotka...
 Urazit či znevážit Vaši památku, to tímto článkem nezamýšlím. Vaše smrt, stejně jako každá smrt, je tragédií. Sehrál jste v historii našeho státu velkou úlohu. Ano, sehrál, jedno, zda jako hlavní aktér či jako nastrčená loutka. A tak chápu, že články o Vaší smrti vyšly v novinách na titulní straně. Chápu i zařazení této informace do televizních novin. Chápu lidský smutek.

Přesto nechápu, proč se kolem toho dělá takový humbuk? Snad je moje nechápavost podmíněna tím, že občané naší republiky oplakávají kde koho - hokejisty, filmové hvězdy, politiky, či kdo se zrovna k oplakávání namane. Zapálí svíčku v Praze u sochy svatého Václava, či v Plzni u andělíčka, či kdekoliv jinde a prohlašují se pak za patrioty. Nemám tenhle falešný patriotismus ráda. Snad jsem nechápavá pro to, že jsem si na Vás přečetla pár nepěkných věcí. Nazvěme je třeba konspiračními teoriemi. Ať už jsou pravdivé, nebo nejsou, vždy ve mně bude hlodat pochybnost, zda na tom přeci jen není něco pravdy.

Lid Vás teď bude oplakávat. Celebrity i prostý plebs se přijdou podívat na Vaši rakev, napíší vzkazy do kondolenčních knih, budou o Vás hovořit. Budou Vás plné noviny. Ani bych se nedivila, kdyby vláda zatím v tichosti protlačila nějaký nesmyslný zákon. Bude se na Vás vzpomínat. Určitě na Vaši počest pojmenují ulici, nebo tak něco a určitě se vyčlení nová skupina lidí - vědců, kteří se budou zabývat Vaším životem a budou omílat již známé skutečnosti. Určitě se najde spousta studentů politologie, či nějakého příbuzného oboru, která o Vás bude psát seminárky, bakalářky, diplomky či disertačky.

Vážený pane Havle, určitě Vám nechci upírat Vaše zásluhy. Určitě nezastávám názor mladých komunistů a určitě ctím Vaši památku. Proto řeknu jen toto: Doufám, že Vás lidé nechají klidně spát. Odpočívejte v pokoji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ke každému komentu si nyní můžete napsat ještě jeden zdarma!!!