sobota 16. března 2019

Databáze knih (aneb Porovnání online databází knih, které jsem měla tu čest vyzkoušet, 3. část)


I přes nedávné pokusy internet regulovat jak z hlediska obsahu, tak z hlediska legislativy, se stále jedná o poměrně svobodný (byť ne anonymní) prostor, a kdykoliv se v kybersvětě objeví něco nového, podobné produkty na sebe nikdy nenechají příliš dlouho čekat. Vody českého kyberprostoru nejsou výjimkou, a tak vedle ČBDB funguje i další portál s prostým, ale všeříkajícím názvem - Databáze knih.

Dlouhou dobu jsem o ní nevěděla, dokud mě kolegyně z práce neposlala pozvánku. Stránky mě zaujaly vzhledově i obsahově. Navíc, pozvánka přišla ve chvíli, kdy dění na ČBDB poněkud stagnovalo. Přidejte ještě zvědavost, a máte hned důvod se zaregistrovat. A tak to přesně bylo u mě.
Stránky Databáze knih jsou pojaté trochu jinak, než obě předchozí, i svojí stavbou, i vzhledem. Tvůrci si se stránkami vyhráli po svém, a oblékli je do čistého, skoro až minimalistického stylu. Hlavní ovládací prvky, včetně přihlášení a odkazu na svůj profil, najdete uprostřed, v záhlaví stránky. Pod nimi je lišta odkazující na jednotlivé části stránek - Novinky, Knihy, Autoři, a tak dále.

Až po rozkliknutí vlastního profilu se vpravo zobrazí menu se seznamy knih, přátel, komentáři a dalšími kategoriemi. Obdobně fungují i na dalších částech stránek. Tyto kategorie tak sice nemáte vždy na očích, ale zato jsou snadno dosažitelné .

Samotný seznam knih zde nemá stylizovanou podobu knihovničky, jako tomu bylo u ČBDB i u Shelfari. Místo toho si tvůrci vyhráli s katalogoým zobrazením, které vám ukáže obálku knihy, název a autora. Tyto informace ještě doplňuje rok vydání. Pokud jste knihu hodnotili a/nebo okomentovali, zobrazí se i vaše hodnocení a komentář. Seznam je možné řadit podle různých kategorií a je navíc doplněný o možnost přidat ke knize datum od kdy do kdy jste knihu četli. To pak dobře slouží pro statistiky. V těch pak můžete celkem rychle získat přehled, jak "špatné" je to s vaším knihomolstvím.

Mě osobně se líbí hlavně ikonky, kterých je na stránce docela dost, Jejich význam si člověk celkem snadno odvodí a zapamatuje, a tak se v databázi dobře orientuje. Zaujalo mě též kaligraficky vyvedené logo. Obojí podle mého dodává jinak minimalistickým stránkám nádech hravosti a elegance.

Stránka má samozřejmě všechny funkce a sekce, které jsem popsala již u předchozích svou databází - můžete přidávat a editovat knihy, přidávat komentáře, sledovat uživatele, a vytvářet si vlastní seznamy knih. Nechybí ani diskuze, seznamy oblíbených nebo bazar. I zde sbírají uživatelé body za aktivitu, jako v předchozím případě. Vedle bodů sbírají uživatelé ještě tzv. palce za komentáře. Zatímco body uděluje stránka automaticky za činnost přidávání knih, editování údajů a tak podobně), palce udělují ostatní uživatelé. Jde tedy o kladné ohodnocení komentářů ostatními uživateli.

Čím se stránka od předchozí odlišuje, je možnost vést si přímo na portále blog (jak to bylo u Shelfari si už opravdu nepamatuji). Není tedy třeba dalšího profilu na jiném serveru, své postřehy a úvahy ke knižnímu světu mohou psát přímo zde. Platí zde ovšem jistá omezení: články se musí tematicky vztahovat ke knihám a čtení, a nesmí obsahovat externí odkazy.

Čtenářská výzva

Obdobně, jako ČBDB, i Databáze knih má v sobě zakomponovaný prvek soutěže, který so celého toho jinak ne úplně akčního života knihomolů vnáší trochu toho napětí a očekávání. Na Knižní databázi se jedná o tak zvanou Čtenářskou výzvu.

Výzva trvá vždy celý kalendářní rok, nod Nového Roku, až do Silvestra. Tvůrci stránky pro daný kalendářní rok určí 20 témat. Cílem účastníků je najít a přečíst takové knihy, které odpovídají kritériím těchto témat. Témata jsou opravdu různorodá, od knihy, která vás zaujala svou obálkou, až po knihu, jejíž děj se odehrává v Ostravě. Různá témata představují pro jednotlivé čtenáře různě obtížné oříšky, a tak soutěží nejen mezi sebou o to, kdo výzvu dokončí (rychleji), ale zároveň trochu soupeří i sami se sebou.

Letos běží čtenářská výzva už čtvrtým rokem, a čtenáři se obecně shodují, že díky ní narazili na zajímavé knihy, které by jinak asi nečetli, nebo se konečně dokopali k tomu, přečíst knihu, na kterou jim už nějaký čas padá na poličce prach.

I přes to, že za dokončení není žádná hmotná odměna, těší se výzva docela velké oblíbenosti.

Vedle výzvy probíhají na stránkách i další soutěže o ceny, např. letní fotografická soutěž, nebo fotografická soutěž "Čtení je sexy", s poněkud hanbatým nádechem.

I Databáze knih se - ostatně jako všechny živé a životaschopné stánky na webu neustále vyvíjí. Přibývají nové funkce, občas se změní nějaká ta drobnost ve vzhledu, občas se něco přesune. Osobně jsem z těch větších změn zažila např. přesunutí menu v profilu z levé strany na pravou, což mi způsobilo mírný infarkt, když jsem hledala menu, koukala jsem na něj, ale neviděla jsem ho. Dokud mi ho přítel neukázal. Hodně příjemná změna pak bylo zprovoznění výše zmíněných statistik, přístupných z profilu uživatele. Podle toho, jak se tvůrci o stránky starají a neustále je vylepšují a upravují, si troufám tvrdit, že další novinky nás čekají...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ke každému komentu si nyní můžete napsat ještě jeden zdarma!!!