Profláklo se o mně v
práci, že dělám aikido. Nejprve jen mezi pár lidmi, kteří mně buď okamžitě
odsoudili, že je to násilný sport a násilí se jim nelíbí, nebo mi řekli, že
bojová umění obecně jsou téma, které je neoslovuje. Nezájem ze strany druhé
skupiny jsem přijala mnohem lépe než té první. Kdo zná aikido, tak pochopí,
proč. Bylo ovšem dáno, aby se o mně tato skutečnost roznesla po celém podniku,
a tak už se mi několikrát stalo, že mně zastavili kolegové a kolegyně na chodbě
a ptali se blíž, co to je, a jaké to je. Jejich zájem mne upřímně překvapil. Po
předchozích reakcích jsem ho nečekala. A také mně trochu vyděsil, protože jsem
zjistila, že i když vím moc dobře, co to je aikido, nedokážu to stručně a jasně
říct člověku, který o aikidu nemá ani páru, maximálně někde slyšel nebo četl,
že to je to, co dělá Steven Seagal.
„Svoboda znamená zodpovědnost. To je důvod, proč se jí většina lidí bojí.“ — George Bernard Shaw
pondělí 12. ledna 2015
sobota 10. ledna 2015
Zase jedna story za života, kterou bych si byla bývala klidně odpustila…
Stala se u mě doma
dnes taková drobná nehoda, která zamávala celým mým dnešním programem, a nejen,
že mi zkazila celý den, ale spustila i řadu dalších událostí - v návalu
entusiasmu a z pocitu, že na bytě máme neskutečný binec, jsem se rozhodla, že se
pustím do úklidu, a že to vezmu hezky z gruntu. Plán jsem si rozvrhla na jedničku: začnu v obýváku svým pracovním
stolem a postupně budu eliminovat bordel a binec hrnout ven, až se z vln chaosu
vynoří krásně upravený a harmonický domov. I vybrala jsem si odpovídající
hudební doprovod a pustila se do sundávání vrstev věcí ze stolu, až se začala
objevovat skleněná deska.
Když už byla vidět
celá, došla jsem k závěru, že je potřeba ji hezky vyčistit a naleštit. A tak
jsem se vydala do kuchyně, že sáhnu do skříňky pod dřez, kde já, malý člověk,
skladuji všechny detergenty, abych pro ně nemusela lézt nikde po vejškách.
Nadšení pro úklid mi vydrželo přesně do chvíle, než jsem otevřela dvířka
kredence…
neděle 26. října 2014
Normální cesta do práce
Náplasti, punčochy, sukně, sáčko a lodičky. Černý trenčkot, trochu staršího data, ale stále hezký. Pečlivě udělaný make-up a ještě trochu pečlivěji udělaný účes. To jsem já, na cestě do práce, když zrovna přijede vedení z Německa a máme s nimi celodenní meeting. K tomu ještě šátek, kabelka a deštník.
sobota 30. srpna 2014
"Žádné setkání není náhoda...
osud Ti vždy postaví do cesty takového člověka, kterého právě potřebuješ potkat," říká jedno karmické moudro. A tak vždy potkáte toho, kdo Vás má něčemu naučit, s něčím pomoct nebo na něco připravit, a je to dobré.
No jo, ale co ta druhá stránka věci? Co když jste náhle osudem přiváti do cesty takovému člověku, kterého jste za nic potkat nepotřebovali? Hm?
sobota 9. srpna 2014
Další velký milník v mém životě, který vlastně vůbec nenastal
Od malička slýchávám od v různých variacích frázi "počkej až budeš starší, to budeš…". Samozřejmě mě touto frází obšťastnují lidé "starší" a "zkušenější" než já, byť na tento svět vykoukli jen o pár minut přede mnou a zkušenější jsou také sotva, co by se za nehet vešlo. Případně tuto frázi obměňují větou "No jo, já když jsem na tom byl/a jako Ty, tak jsem taky...ale pak…a Ty to tak budeš mít taky, uvidíš…" Většinou to myslí dobře a chtějí mi ukázat, že až se přehoupnu přes nějakou tu svízel a překonám nějaký ten životní milník, bude se mi dařit mnohem lépe. A občas prostě jen chtějí machrovat a pochlubit se, že toho zažili o krapínek víc a jsou mnohem větší mazáci. Upřímně, závidím lidem, kteří si mohou říct "teď jsem překonal to a to a cítím se tak a tak." Ve svých dospělých letech si stále připadám jako malá a čekám, kdy přijde nějaký ten slibovaný milník, který až nastane, tak se budu cítit větší, dospělejší a líp…
pondělí 23. června 2014
Jak jsem pila čaj a jak jsem si zdobila misku
Mám poslední dobou tendence vymetat akce zaměřené na orientální, a hlavně na japonskou kulturu. Když jsem se tedy dozvěděla, že třetí květnový víkend se v plzeňské zoologické zahradě uskuteční Dny Japonské kultury,které připomínají vznik japonské kamenné zahrady právě v této zoo, měla jsem s programem jasno. Státnice - nestátnice, tohle jsem si nemohla nechat ujít.
středa 4. června 2014
Jak jsem dělala onigiri
S přítelem již delší dobu pošilháváme po japonské kuchyni. Nedávné návštěvy japonských dní v Praze a v Plzni nám dovolily ochutnat několik druhů suši a též být svědky jejich přípravy. A tak jsme začali pošilhávat po přísadách do oné světoznámé japonské delikatesy a přemýšlet o tom, že bychom si zkusili nějaké to suši utlapkat vlastními silami. Konečné rozhodnutí se do toho pustit padlo asi před týdnem, kdy v jednom nejmenovaném obchodním řetězci (který pochází z Anglie a jehož název je zkratka dvou jmen jeho zakladatelů) probíhala akce na asijská jídla a suroviny a všechny přísady se tak daly sehnat s opravdu velkou slevou. Místo suši jsme se ale rozhodli nejprve vyzkoušet jiné japonské jídlo, poněkud jednodušší na přípravu, tak zvané onigiri.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)