čtvrtek 3. září 2009

Zářijové magoření

Mojí sestře začal školní rok. První na střední škole. Mně ne. Mně začne akademický rok až koncem září. Můj druhý rok na univerzitě. Užívám si ještě necelý měsíc volna. Sestra ne, ta skřípe zuby. Zatímco ona uvažuje o tom, jak blbý rozvrh jí vyrobili, já si lámu hlavu tím, jak blbý rozvrh jsem si vyrobila a zda, a pokud ano tak jak, si ho mám ještě vyšpatnit. Ona už ví, co jí čeká. A já? Já to vím taky a mám z toho osypky.



Příští týden se jedu ubytovat na kolej. Budu mít novou spolubydlu. V mém druhém roce čtvrtou. Mám holt velkou spotřebu. Plánuji tudíž vyrazit co nejdřív a dorazit tam ještě před ní, abych si zabrala "svou" stranu pokoje se "svou" postelí. Ne, že by ta druhá strana byla horší, naopak, já osobně ji považuji za lepší, ale "moje" strana je prostě moje strana. To se snad dá chápat. Já se s ní když tak dohodnu.

Trochu se obávám toho, co najdu v pokoji, který jsem vzorně přenechala sportovcům, aby měli, chudáci, kam složit hlavy při akademických sportovních hrách 09. Stěhovala jsem se z něj hodně nakrknutá, ale byl v perfektním stavu. Je mi jasné, že ho tak zpět nedostanu.

Trochu se obávám i nové spolubidly. Spolubydla, to je stvoření, které získává pohlaví v záležitosti na tom, jakého pohlaví jste Vy. Takže je to ta spolubydla i ten spolubydla, druhý pád bez koho čeho, bez spolubydly, dativ spolubydle, akuzativ spolubydlu, oslovujeme voláme spolubydlo! lokál o spolubydle/spolubydlovi a sedmý pád s kým, s čím, se spolubydlou. Moje poslední stála za pendrek. Moje první, tak ta byla úžasná. Stala se pro mě jakýmsi archetypem spolubydly a naše soužití je pro mě vzorem ideálního spolubydláctví. Ta prostřední vydržela týden, pak s křikem utekla. Ani dopis na rozloučenou nenechala. Mojí čtvou spolubydlu ještě neznám. Ale poznám. Vykulená a nesmělá prvačka by byla ideální.

Z čeho mě doslova jímá hrůza, to jsou moje nikoliv časté, ale přesto ne ojedinělé cesty za vzděláváním. Náš výhradní dopravce po kolejích si jistě zase vymyslí nějaký způsob, jak mi je zpestřit, ať už v podobě výluk, hořící soupravy, rozbité lokomotivy či přírodní katastrofy. Všechno to jsou důvody, proč ubrat spoje a zdražit jízdné. A taky proč být protivný na zákazníka.

Vlasy na hlavě mi zděšením vstávají i z představy, jaká skripta a v jakém množství si kantoři, z nichž znám jen zlomek, nadiktují, kolik z těch skript už přes 30 let nevyšlo a kolik to všechno bude stát. A hlavně, jak je budu shánět. Třeba takové shánění skript na gramatiku angličtiny, které vlastně nikdo z kolegů studentů nepoužil jinak než jako podložku pod nohu stolu, ale které jsme všichni museli mít, a která vyšla dva týdny před zkouškou (no, on to byl jenom zápočet, ale to máte ve finále úplně jedno, když Vám vyučující dělá peklo ze života), to byla prostě fraška. Další ročníky budou mít podstatně méně práce, neboť vím o spoustě lidí, co se těch skript budou chtít zbavit. Tedy za předpokladu, že už to neudělali.

O kantorech se ani zmiňovat nebudu, neboť na filozofické fakultě se člověk setká hlavně s hloubavými dušemi s velkými nápady, z nichž jen málokteré dojdou realizace. A pak taky s neškodnými blázny a vědátory a se škodlivými diktátory a pak občas i s normálními lidmi. I tak se na některé z nich svým způsobem těším.

A samozřejmě nesmím zapomenout na zápis, kde ze mě vypáčí nějaký ten peníz za validační známku a určitě si ještě vymyslí nějaké špásy, které, pokud mě nebudou nic stát, tak mi alespoň pořádně hýbnou žlučí a budu kvůli nim muset absolvovat cestu na studijní oddělení. A tak i v tomto akademickém roce očekávám, že bude platit heslo "voják se stará - voják má", aneb co si nezařídíš, to nemáš.

Zkrátka a dobře mě opět čeká řada kuriózních situací, ze kterých budu chvíli mimo a chvíli budu zuřit. A nakonec to všechno pomine a já budu mít přehršel zajímavých vzpomínek, které budu vyprávět známým a příbuzným a budeme je porovnávat s jejich vzpomínkami na vejšku a vůbec nám to všem bude připadat strašně legrační a vtipné a já nevím, co ještě. Tak už to chodí.

7 komentářů:

  1. Kolik chtějí za validační známku? V návodu na získání JISky jsem to nenašel.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jí v prváku dostaneš s JISkou hned, jakmile si jí vyzvedneš.

    OdpovědětVymazat
  3. No jo vlastně *plácá se do čela*, takže ji mám v ceně.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek jo jo spolubydla z prvákuby mohla byt tvarný material.
    :-))
    Co jsou to ty validačni znamky?

    OdpovědětVymazat
  5. To je taková samolepka s letopisem vyvedeným v hologramu, kterou si každej rok, co studuješ, koupíš při zápise (jindy to nejde)a nalepíš si jí na průkazku (nemáme indexy). Podle toho poznají třeba na studijku, že opravdu studuješ.

    OdpovědětVymazat
  6. Přidejme k tomu ještě naši "super sympatickou" studijní referentku a máme to všechno...=o) Aurewen

    OdpovědětVymazat

Ke každému komentu si nyní můžete napsat ještě jeden zdarma!!!